Durada: 6 nits
Aquest viatge ens el vam plantejar en mode relax. Després d'uns mesos confinats (COVID-19), només volíem sortir de casa, respirar aire pur i poc més. Per això va ser un viatge amb poques visites i excursions. La comarca ja la coneixíem de visites puntuals, així que la Garrotxa era una destinació ideal.
El primer dia, dilluns, dinem a Olot, a Can Guix. És dia d'instal·lar-se i explorar què ens ofereix Can Contaller.
L'endemà, dimarts al matí, visitem Els Hostalets d'en Bas. Poble preciós d'obligada visita quan vas a la Garrotxa. Hem d'omplir la nevera de l'apartament, però ens trobem la carnisseria tancada. Almenys arribem a temps de comprar pa del Forn Bataller, pa boníssim.
El dimecres a la tarda, fem parada a les cases de Can Trona, de camí a Joanetes. Són unes cases construïdes l'any 2006 que formen un conjunt que anomenen "La petita Suïssa catalana. Són maques, però no antigues.
Ens trobem el 'Centre de cultura i natura de la Vall d'en Bas' tancat, però ens ho apuntem per una altra vegada.
Visitem la granja de vaques Mas La Coromina, una granja de llet ATO. Són visites amb poc aforament (COVID-19) on com a màxim coincideixen 4 grups familiars diferents (i mantenint distàncies). I amb cita prèvia, és clar, cosa que fem per Internet.
Com que no venen carn, i falta una estona per la visita, seguint la recomanació de la Isabel i ens apropem a Hostalets d'en Bas, on avui sí trobem la carnisseria oberta.
La Isabel, propietària de la granja conjuntament amb el seu marit, ens va fer la visita. L'agrobotiga és més justeta que la de Mas Bes (Salitja). Per exemple no tenen carn (t'envien als Hostalets), però sí tenen molts productes de la zona. Com que totes dues granjes són productores d'ATO es coneixen i ens comenta que col·laboren l'una amb l'altra. A la visita no només t'expliquen com funciona la granja, tot, sinó també la seva relació amb la Vall d'en Bas, els poblets i la íntima relació de l'activitat que tenen, completament circular, amb l'entorn.
La visita està molt bé per a nens, inclou donar de menjar les vaques, visita a l'hort, tocar animalons, veure les gallines i un tast final de productes. Amb llet per beure, és clar. Dura una mica més d'una hora. Les vistes des de Joanetes (un dels 5 pobles de la Vall) són molt maques, amb Sant Esteve al fons.
El dijous ens apropem a la Fageda d'en Jordà. Són dies molt calorosos, i a mig matí fa massa calor per fer passejades. Fem visita amb carruatge. Havíem visitat la zona de la Fageda en anteriors ocasions, però mai havíem fet la visita amb carruatge.
No es poden comprar els tiquets amb antel·lació. És qüestió d'arribar, anar a la guixeta i comprar tiquets per la propera visita disponible (surten cada hora) on el grup hi càpiga. Per sort, hi cabem just a la següent visita, no haurem d'esperar més que 1/2 horeta.
La visita es fa en 3 carruatges tirats cadascun d'ells per un cavall o euga més que forçut. Els dirigeixen tres nois joves, que es passen el trajecte fent broma, amb els visitants - el nostre guia, Òscar, no para de fer brometes i acudits - i també entre ells, doncs sembla que hi ha pique. Tot plegat, més divertit del que ens esperàvem.
El divendres anem a la ciutat, a Olot. Allà visitem el museu dels volcans. És petit, molt petit, però explica de forma didàctica què és, com es forma, un volcà i hi ha una maqueta on es poden veure els volcans de la zona.
Dissabte al matí anem a fer un mini-passeig amb ponis a Lava Parc. Ens ho havíen regalat en fer la passejada amb carruatge per la Fageda.
Després ens apropem a Sant Iscle de Colltort amb el cotxe. Veiem, però, que fa massa calor (és la 13:00) per pujar a peu fins a dalt, fins el Castell de Colltort, on ens han dit que hi ha molt bones vistes de la vall. Ho deixem per una altra ocasió (potser a la tardor).
A la tarda busquem un gorg del riu Brugent prop de Sant Feliu de Pallerols i ens hi capbussem per refrescar-nos. El gorg per nosaltres sols. Preciós, tranquil, solitari.
L'últim dia, diumenge, toca deixar lliure l'apartament a mig matí. Ho tenim enllestit ràpid, doncs tenim una cita a una granja de porcs, Mas Corominas a Begudà, que comença a les 11:00. El lloc ens l'havia recomanat la Isabel de Mas La Coromina (llet ATO).
Mas Corominas és una granja de porcs de la raça Duroc. També segueixen un protocol COVID-19, ens prenen la temperatura abans d'entrar, ens ofereixen gel hidroalcohòlic, i s'asseguren que tothom porti mascareta.
La visita té dues parts: coneixem els animals de la granja, ens expliquem el seu cicle de vida, com viuen, com es reprodueixen... Ens permeten tocar porquets amb poques hores/dies de vida, tot fent-los dormir en els nostres braços.
La segona part de la visita, guiada pels fills de l'amo que ens havía fet la primera part, consisteix en un tast dels seus productes. Productes tradicionals i també innovadors, com la llonganissa amb formatge, boníssima!.
Una visita molt recomanable.
Acabada la visita dels porquets, anem a dinar a Besalú, que també coneixem de visites anteriors.
En taules de pícnic prop del riu, ens entaulem i acabem de liquidar àpats que ens havien quedat de l'apartament.
Fa molta calor... així que ens capbussem al riu, en un entorn idíl·lic, que sembla de postal, amb el fons del mític pont de Besalú.
A mig bany, però, comencen a sonar trons... una tempesta s'apropa, així que sortim de l'aigua i ens preparem per fer una passeig per Besalú. Allà berenem uns crêpes i uns xurros boníssims, a Montse l'Artesana, i ens refugiem de les primeres gotes que cauen.
Feta la visita, tornem cap a casa, amb el regust d'una setmana de relax, de descans, de desconnexió, de gaudi del propi país... i comptant els dies per la propera escapada, que són pocs!